(21.02.2025, 11:05 AM)OK2Filip Napsal(a): Možná hloupý nápad
: nezajímal se tady někdo, zda to SSB nejde dodatečně u TYT TH-9800 Quad banad vyřešit? Úprava sw? Úprava hw?
Prosím nenadávejte mi. Děkuji.
Mě by hlavně zajímala čistota výsledného SSB signálu, po té úpravě... Obvykle to není nic co bys chtěl, navíc s použitím toho zmíněného výkonu 105 W...
Otázkou také je, jaký signál z toho leze, když to použijete na těch odemčených rozsazích, které leží mimo určené TX rozsahy, tedy například na těch 34MHz. Romane, změřil jsi v takových případech, zda z toho nelezou nějaké obludné harmoniky?
Chápu pravděpodobnou motivaci tohoto dotazu: Myslíš si, že jsi našel univerzální dokonalé rádio, kterému do tohoto titulu chybí jediné, a tak se chytáš stébla naděje, že by se to tam dalo dodatečně flashnout... :-) Dlouho jsem hledal takové rádio snů, až jsem žádné nenašel a skončil jsem s rozsáhlou sbírkou vysílaček, co je pak tahám po pytlech na hory a vymýšlím, jak to pro příště ulehčit... Ideální rádio bohužel neexistuje, jakmile máš víc než jeden požadovaný modus operandi, u každého se ukáže, že na něco je vhodnější jiný stroj, a čím univerzálnější rádio to je, tím spíš. Čímž netvrdím, že s tímto rádiem uděláš chybu, ale nemůžeš po něm chtít úplně všechno, nejlépe včetně integrovaného kávovaru pro povzbuzení zmrzlého portablisty... :-)
Co se týče SSB, tak tím disponuje krom HAM stanic čínský univerzální
kombajn. Ovšem iluze bych si o něm moc nedělal. Otázkou je, nač to SSB chcete. Pokud jde o příjem, tak jsou zde různé Tecsuny, Sangeany nebo různé zázračné SDR krabičky (Malahit, atp). Také mnohé scannery to umí. Pokud jde o UNLIS vysílání, pak je pokud vím SSB povoleno pouze na CB, na což existují různá 10m i CB rádia (která ale často čistotou signálu také nijak neexcelují). Pokud jde o HAM vysílání, pak je nasnadě otázka, zda ti jde o HF nebo VHF a výš. Pokud HF, pak je stanic na trhu přehršel, od značkových po čínu, v provedení stolním, mobilním i portablovém. Pokud jde o VHF a výš (což mně vždycky zajímalo), pak krom HF+XVRTR řešení toho moc není, z moderních rádií v podstatě jen Yaesu FT-991A, Icom IC-7100, Icom IC-9700 (který ale neumí absolutně žádné rozsahy mimo HAM bandy) a IC-705. Můžeme se těšit na Yaesu FTX-1F. Nic z toho nelze použít zároveň na sdíláky, CB a PMR a kdovíco ještě, takže stejně skončíš s více krabicemi...

Nedá se nic dělat. Nakonec to ale zas tak nevadí, protože víc krabic může jet zaráz na více kmitočtech, a nakonec, stejně na každý potřebujete jinou anténu, takže jedna krabice s jedním konektorem vzadu ani žádným ideálem není. A s hledáním jedné univerzální antény na všechno je to ještě horší jak s těmi vysílačkami... ;-)