10.09.2020, 09:21 AM
(10.09.2020, 08:16 AM)329rp27 Napsal(a): Mohl jsem odpovědět najednou. Kdo by dával smyčkovou anténu do horizontálu, to je jako otáčet 5/8 do horizontálu. To by bylo dobré tak na příjem z vesmíru. A jen tak mimochodem neni to jako u dipolu ? Horizontál napáječ dole, vertikál napáječ na 3h ? Přiznávám že se smyčkou zkušenost nemám ale myslím že to bude podobné jako Quad. A co se týče směrovosti tak si myslím že poměr příjmu v ose smyčky a kolmo na ni bude dost velký.
To je právě jinak. Vyzařovací diagram (v ideálních podmínkách) je standardní pneumatika. U dipólu anténa prochází středem té pneumatiky. U magnetické smyčky ta obruč naopak je uvnitř té pneumatiky. Ještě je třeba říct, že když je ta smyčka vertikálně, tak diagram hodně závisí na její vzdálenosti od země, případně od zdi, pokud je přidělaná ze strany na dům. V této poloze teda anténa funguje jako směrovka s vertikální polarizací. V horizontální poloze je naopak diagram ta standardní všesměrová kobliha. ALE - má horizontální polarizaci. Anténa totiž pracuje v magnetické složce elmag pole, která je kolmá na tu elektrickou, a proto ta otočená polarizace u obou poloh.
EDIT: Měl bych asi ještě říct, že to co píšu výše, se týká malých magnetických smyček, s průměrem do lambda/10. U velkých smyček je to zase jinak.
O magnetických anténách je zajímavá knížka Burger, Dvorský: Magnetic loop antennas. Já už ji mám přečtenou a za láhev vína ji rád přenechám dalšímu zájemci. Kdyžtak napište.