17.08.2023, 05:14 PM
(17.08.2023, 04:38 PM)Mattes Napsal(a): Martine, opět nebudu souhlasit. Na 27MHz se víc jak 4W nepoužijí. Na 2m APRS se na digipeatrech a iGatech(pokud jsou i TX) používají podobné výkony, ale někdy i násobky tohoto výkonu a podívej se na antény tam použité. Samozřejmě šíření na KV je odlišné od 2m nebo 70cm, ale ani tam v údolí s magnetkou na okně dalekonosné pokrytí neuděláš.
Asi budem ještě chvíli nesouhlasit: je mi jasné že maximum dané VO na CB překročit nelze, tvrdím ale, že s 4W a magnetkou pokryješ na VHF víc než na CB, alespoň tolik moje letitá praxe.
(17.08.2023, 04:38 PM)Mattes Napsal(a): Chce to anténu a dobré QTH. Lidi na CB, přeci provozují hotspoty a některé jsou na dobrých kótách. Pokud byste to mysleli vážně, toto je cesta. Přidat anténu a do ní připojit RX iGate. Digipeater by si Hotspotem nerozuměl, ale RXová brána do internetu ničemu nevadí. APRS je o rádiové síti. Internetové APRS-IS je jen taková nadstavba.
Tady už budeme souhlasit, nicméně má to jeden háček: začínat prostou RX iGate má velký smysl na HAM pásmech, když někde chceš pokrýt oblast, protože tam už existují způsoby jak nějaký ten packet poslat - umí to spousta stanic. Na CB to umí stanic přesně nula, většina lidí APRS ani nezná, takže jako krok číslo 1 vidím nějak ho zpopularizovat, ukázat jak funguje teba software na mobilu co umí modulovat do zvukového výstupu a pak teprve stačí založit první iGate a snažit se i o skutečnou rádiovou CBAPRS (ale šlo by to na VHF datové sdílence, což se mi jeví jako fajn nápad).
A proto jsem se nejdřív do CBAPRS mapy snažil dostat nějaké české objekty, aby to nebyla jen prázdná mapa a služba zdánlivě k ničemu.