02.07.2021, 04:20 PM
(29.06.2021, 03:21 PM)Vrána Chodov Praha Napsal(a): Můžeš to nějak upřesnit? Z tohohle popisu nějak nejsem moudrej... Matně se pamatuju, že nějaká takováhle stanice měla skokově ovládanou hlasitost, tedy že úroveň se nezvyšovala / nesnižovala plynule, ale jaksi "po stupíncích", přestože poťák se snad otáčel plynule. Ale moc si to nepamatuju. Myslíš tohle?
Díky, za odpověď.
Vím co myslíš tím potenciometrem, ale tohle není ono.
Zapnu radiostanici a nastavím hlasitost na jednu úrověň, kterou už neměním.
Najdu signál na jednom z kanálů ( zatím 1 až 8 ).
Pokud je signál slabší - neotevírá se squelch, manuálně otevřu squelch pomocí tlačítka monitor.
Slyším stanici v šumu s určitou intenzitou zesílení.
Jakmile signál překročí hranici signálu ( asi taková hranice, kdy se začne otevírat squelch ) je i v režimu monitorování ( otevřené šumové brány ) signál skokově zesílen.
Vše se děje automaticky ( samo ).
Zdá se mi, že není automaticky zesílena hlasitost, ale možná spíš celková citlivost radiostanice.
Na You tube jsem našel video s radiostanicí Motorola XT420, která je prakticky totožná ( nemá display ).
Asi v čase 2min 15sec je tento jev na videu dobře slyšet - což mě uklidnilo, takže je to asi OK.
Odkaz na video : https://www.youtube.com/watch?v=lb9pHS1aiJ8.
Nebyl jsem si jistý jestli má takhle při otevřené šumové bráně monitorování fungovat.
A tak jsem byl zvědavý, jestli tady na fóru není majitel Motoroly XT460 a má s tímto zkušennosti.
Děkuji všem za případné odpovědi.