18.10.2020, 01:17 PM
Mám pár týdnů President Grant II (asi Premium - má vzadu chladič). Tak jen pár poznatků, které se v návodu nepíší.
Proton Praha
- Selektivita v pohodě, o kanál mi prolézá pouze důkladně topící soused (možná to přehání i s modulací).
- Citlivost na FM podle mne velmi dobrá - na balkonový Boomerang a 20 metrů RG58 jsem dělal z Prahy na trojkové rádio Jeseníky. Přes o něco vyšší sousední panelák a asi 60 metrů vyšší vzdálenější kopec.
- Tlačítka jsou gumová a musí se na ně dost tlačit. Doma na stole jsem to vyřešil trojůhelníkovými bočnicemi ze sololitu, které vzadu přesahují staničku asi o 10 cm a opírají se o zeď za stolem. Zároveň zdvižením přední části staničky zajistí, že slyším reprák. Ten má ale standartní staničkovou reprodukci - jako všechny dolů huhňajíci stanice. Na závody a lovení v šumu - jako starší člověk špatně slyšící výšky - používám maličký externí aktivní repráček, který z principu umí zas jen ty výšky. Má to i tu výhodu, že ho mohu trochu ztlumit, protože originál na staničce začíná být zbytečně hlasitý už kousek po zapnutí a vždycky mi zařve (zapíná se standardně - regulátorem hlasitosti).
- Poloha regulátoru hlasitosti a squelche není moc vidět, jsou na nich maličké výstupky - pro použití za šera jsem je obtáhnul bílou barvou.
- Automatický squelch - ASQ na FM docela funguje, ale na lovení v šumu to samosebou není.
- Stanice má i jakýsi atenuátor - přepínač Local/DX. Topícího souseda potlačí o pár esíček, ale nevyřeší.
- Má i možnost zeslabení citlivosti mikrofonu - to jsem ještě nepoužil, zatím si nikdo nestěžoval.
- Na SSB chodí snad dobře, na modulaci stížnost nebyla, já slyším taky dobře. A při spojení za stejných podmínek podle očekávání asi o dvě esíčka lepší. RIT nemá asi příliš velký rozsah, urřitě ne k vedlejšímu kanálu. V exportním módu ale umí přepnout na "nulky" - frekvence kanálů nekončí pětkou, ale nulou. Ale ani tak to asi nestačí. V běžném "kanálovém" provozu to ale nijak nevadí, zatím jsem dolaďoval jen o pár stupňů na knoflíku.
- O přepnutí do "exportního módu" vím z doslechu od toho chlápka, co sedi na mé židli u mého počítače. Provádí se jednoduše, ale je lépe předělat to z jumperu na vypínač. V exportu stoupne výkon FM asi na 24W, SSB stoupne taky, ale tam se to špatně měří. Takže na závody je dobře mít možnost ukáznit výkon bez otvírání staničky.
- Další funkce má ve filtrování akustického výstupu - potlačení výšek (které já potřebuji naopak zesílit) jakési potlačení šumu (které na FM a SSB nic nedělá, na AM nevím, tam jsem spojení ještě neudělal).
- Také má dost konfigurovatelný a tedy snad i použitelný VOX.
Proton Praha