Midland G13 -
Tomáš 7 - 20.11.2021
Radiostanice Midland G13 je určená pro pobyt v přírodě. Výrobce ji doporučuje jako pro lovce, tak je například doporučená jako vhodná vysílačka pro síť
Rete Radio Montana.
Ten, kdo provozuje outdoorové aktivity, musí mít možnost spolehnout se na spolehlivou všestrannou vysílačku s dlouhou životností výdrží. Pokud to je váš případ a hledáte vysílačku, která vám vždy umožní signalizovat vaši přítomnost v prostoru střelby, přidejte do svého vybavení nový přenosný transceiver Midland G13. Každý uživatel požaduje snadné ovládání. G13 toho dosahuje díky dotykově rozeznatelnému rozložení ovládacích prvků, velkému displeji a dvěma hlavním knoflíkům. Velký pro změnu kanálu, malý pro ovládání hlasitosti a zapnutí/vypnutí. Kromě skvělé odolnosti, kterou umožňuje hliníkové šasi, je zde vodotěsnost IPX4.
Midland G13 poskytluje vysoce nadprůměrnou kvalitu zvuku.
Hlavní funkce: VOX, Roger Beep, programovatelnost přes PC (PRG-10), typ zásuvky 2pinový Kenwood, zámek klávesnice, 2600 mAh Li-ion akumulátor (výdrž baterie až 40 hodin), odolná proti stříkající vodě IPx4, Dual Watch, skenování, scrambler (přes volitelný programovací software), rozšířené frekvenční pásmo: 446,00625 – 446,19375 MHz, LCD displej s podsvícením, hliníkový rám, 16 nových kanálů PMR446 (99 kanálů PMR446: 16 + 83 předprogramovaných), výstupní výkon 500 mW.
Více info budu mít příští týden, až ji přiveze poštovní panáček.
RE: Midland G13 -
Tomáš 7 - 06.12.2021
Přidám pár informací z praxe, protože stanička už dorazila a s týdenním zpožděním i kabel PRG-10. Stanice je robustní, velmi jednoduše ovladatelná. Většina funkcí, snad kromě scrambleru a funkčních tlačítek, je nastavitelná i bez software. V praxi mi protistrana pochválila pěknou modulaci.
Po uvolnění PTT trvá asi půl vteřiny, než stanice ukončí relaci.
S PRG-10 lze nastavit až 128 paměťových pozic v rozsahu 400 - 490 MHz, vyzkoušel jsem sdílenky a funguje to. Vymazal jsem těch 83 (pro mě) zbytečných kanálů s CTCSS a ponechal pouze základní sadu 16 kanálů. Ve srovnání s G9 Pro skenuje asi 3× rychleji.
Kromě scrambleru, pro který nemám využití, umožňuje PRG-10 nastavit vysílací výkon. Na displeji je standardně zobrazeno LO, což je 500 mW. Stanice umí i MID (bez indikace na displeji) a HIGH, jedná se o 2,8 W a 5 W výkonu.
Lze nastavit rozdílný kmitočet pro RX a TX.
Každé z tlačítek může mít dvě funkce, které se liší.
Horní tlačítko - krátký stisk: Squelch Off nebo RRM
Horní tlačítko - dlouhý stisk: VOX On/Off, Power change, RRM nebo Call tone
Dolní tlačítko - krátký stisk: Power change nebo Call tone
Dolní tlačítko - dlouhý stisk: RRM, TX=RX nebo TX<->RX
RE: Midland G13 -
Tomáš 7 - 09.12.2021
Pro zajímavost: vymazal jsem "přebytečných" 83 kanálů (17 - 99) a změřil rychlost skenování. Výsledek:
dvě a půl vteřiny!