Napájecí konektory powerpole -
admin - 20.09.2020
Jako napájecí konektory pro vysílačky a kemping jsem si zvolil Anderson Powerpole konektory (30/40A variantu pro běžný věci).
https://en.wikipedia.org/wiki/Anderson_Powerpole
Jedná se o hemafroditní konektory, tedy nerozlišuje se samec a samice, je to prostě jedno jdou do sebe pokaždé. Existují v mnoha barevných provedeních, základ je černá/červená, ale jsou zelené, modré, žluté atd.
Chystám se na následující typy "kablíků":
- prodlužovák 1.5m a 3m
- 5x násobná rozbočovačka s pojistkama
- redukce na wago rozebiratelnou svorku (využitejné jak pro vstup tak pro výstup)
- redukce na krokodýlky
- redukce na standarní USB samici (včetně 12V-5V DC/DC měniče) pro nabíjení telefonu a pod.
- redukce autozapalovač (nouzové použití v autě)
- hliníková lišta s LEDpáskem v délce cca 30cm s háčkem na konci a přívodním kabelem 3m a vypínačem na kabelu (svícení na portable nebo ve stanu)
- redukce na další typy nejběžnějších napájecích konektorů (abych mohl připojit své kabely jinam nebo abych se někdo mohl připojit ke mě)
- malý woltmetr/ampérmetr průchozí kablík pro měření odběru připojených zařízení (do 10A měřáček LCD nebo LED)
- všechny kabely ve variantě 30-40A, tedy malé powerpole konektory, pouze černá a červená barva
RE: Napájecí konektory powerpole - pcmasterrace - 20.09.2020
Andertony jsou overkill, a 40A na tak velký plug je slabota. Osobně preferuju XT30/60/90.
XT30 jsou parádně malé a i tak protáhnou 15A, a XT90H mají i bezzkratovou verzi, což se hodí na vyšších napětích, kde ty jiskry už stojí za to.
RE: Napájecí konektory powerpole -
admin - 20.09.2020
(20.09.2020, 02:26 PM)pcmasterrace Napsal(a): Andertony jsou overkill, a 40A na tak velký plug je slabota. Osobně preferuju XT30/60/90.
XT30 jsou parádně malé a i tak protáhnou 15A, a XT90H mají i bezzkratovou verzi, což se hodí na vyšších napětích, kde ty jiskry už stojí za to.
Velikost nehraje az takovou vahu, u me rozhodne Powerpole vyhrava na plne care diky "kabelove" verzi konektoru (XT30 me prijdou jak do plosnaku) a hlavne a predevsim je powerpole hemafrodit, coz se me nesmirne libi, redukce a prechodky mohu pouzivat na vsechny strany, jak na vstup na vystup - to me prijde dokonale. XT30 se spise vyuziva v modelarine. Nicmene jo, je to samozrejme alternativa zajimava. Pro uplnost pridavam obrazek XT30 konektoru pro srovnani.
Matěj Brno - 21.09.2020
Koukám, že jsme dostali s adminem stejný nápad.
Taky jsem se před nějakou dobou rozhodl standardizovat konektory a přechodky doma pro univerzální DC napájení čehokoliv, akorát že já se rozhodl pro již zmíněné
XT60. Líbily se mi mechanicky.
Jak moc mi bude chybět hermafrodičnost ukáže čas
. Snad si vystačím jen s nějakýmy gender-changery.
Krom toho teď všude kde to jde přecházím na USB-C a USB-PD. (Tzn. Mohu powerbankou co mám k mobilu nouzově napájet i vysílačku, notebook, nabíječky lithiových a tužkových článků, to stejné z nabiječky pro mobil/notebook...)
admin - 16.11.2020
Taky jsem již delší dobu přemýšlel, že si sjednotím konektory na napájecí kabeláži pro radiostanice a jejich snadné přepojování. V kamionu mám CB i VHF, beru si je i do osobáku a doma mám taky Icoma na VHF. Vybral jsem konektory XT60H . Do kamionu i osobáku jsem zakoupil i nové CL vidlice s pojistkou. Vše to dimenzuji na 15A s rezervou, kdyby tam někdy mělo jít víc než 4watt pro CB a 5 watt pro VHF sdílenky.
Fantomas - 16.11.2020
Ano, modelařím, na všech bateriích, nabíječkách a měřácích mám XT60... ano, jsem radioamatér a na všech rádiích a nabíječkách a zdrojích mám XT 60. To že není hermafrodit a ani nelze zapojit plus na mínus mi ušetřilo spoustu peněz...
Maximální spokojenost již mnoho let
Honza Klatovy - 18.11.2020
Taky také ještě modelařím a zase mám konektory EC. Každý má svůj osvědčený systém, na který jednou najel a dále v něm pokračuje. Ono to všechno přepájet by byla fuška
Pro info dávám v příloze přehled modelářských konektorů, které jsou vlastně použitelné kdekoliv a jakkoliv.